Voor de die-hard wintersporters is het een droom om ooit eens in de verse poedersneeuw van Canada te mogen skiën.
De sneeuw in de wintersportgebieden van Canada en de Verenigde Staten is anders dan die wij in Europa gewend zijn.
De sneeuw hier in Europe is wat vaster en klonteriger dan in Canada, daar is de sneeuw juist veel droger, wat resulteert in meer poedersneeuw en voelt elke afdaling alsof je de eerste skiër van de dag bent.
Het is misschien even wenen, maar na een paar uur skiën in de Canadese poedersneeuw wil je echt niets anders meer.
De Canadese wintersportgebieden zijn zeer sneeuwzeker, elk winterseizoen valt er zo’n 400 cm verse sneeuw. Meer dan genoeg dus om lekker te kunnen skiën.
In Canada zijn er grofweg drie wintersportgebieden waar Europeanen heen gaan; Whistler, Banff en Jasper. Deze drie skigebieden liggen verspreid over British Columbia en Alberta en staan dus niet met elkaar in verbinding.
Whistler ligt zo’n anderhalf uur ten Noorden van Vancouver en is van de drie Canadese wintersportgebieden misschien wel het meest makkelijk bereikbaar aangezien je dagelijks naar Vancouver kunt vliegen vanaf Schiphol.
Samen met het naastgelegen Blackcomb, vormt Whistler een wintersportgebied met wel 200 kilometer aan piste. In Whistler heerst meer een zeeklimaat dan in Banff of Jasper, dat in Rocky Mountains ligt en waar meer een landklimaat heerst.
In Whistler kan je overigens het hele jaar door op de gletsjer wintersporten, het seizoen duurt hier dan ook langer dan in andere wintersportgebieden in Canada, vaak wel tot eind mei.
Banff ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Calgary en biedt zo’n 110 kilometer aan piste. Omdat Banff in de Rocky Mountains ligt, ligt het ook hoger dan bijvoorbeeld Whistler.
Afbeelding | Naam | Prijs | Details | Koop | Beschrijving | Widths150px | Auto | Autocolumn Breakpointsall | All | Default | None |
---|
Eveneens in de Rocky Mountains maar dan op zo’n drie uur rijden vanaf Edmonton, tref je Jasper met als voornaamste skigebied Marmot Basin.
Van de drie beschreven wintersportgebieden in Canada is Marmot Basin misschien nog wel het meest authentieke en rustigste wintersportgebied.
Whistler en Banff doen wat meer ‘Amerikaans’ aan, met ruime en grote winkelstraten en weids opgezette faciliteiten, Marmot Basin voelt meer gemoedelijk aan.
Omdat Banff en Whistler zo relatief dichtbij de steden Calgary en Vancouver liggen, kan het hier in de weekenden wel wat drukker zijn dan doordeweeks, maar zo druk als in het Amerikaanse Aspen zal het niet snel worden.
Naar welk wintersportgebied je ook gaat in Canada, wachten in rijen is bijna uitgesloten. Heel misschien dat je op Nationale Feestdagen een paar minuten bij een lift moet wachten, maar dat is het dan ook wel.
Je kunt een wintersportvakantie naar Canada zo duur maken als je zelf wilt. De accommodaties zijn over het algemeen duurder dan in Europa, maar weer goedkoper dan in de Verenigde Staten.
Appartementen en pensions zoals wij die in Europa kennen, zijn in Canada relatief onbekend. Er zijn vooral veel grote hotels, goedkoper motels, of juist ultraluxe chalets.
Bijna alle hotels en luxe chalets in Canada hebben wellness-faciliteiten.
Privé-sauna’s en jacuzzi’s zijn vaak bij de chalets inbegrepen, in hotels moet je vaak de wellness-faciliteiten delen.
Zo goed als alle reizen naar de Canadese wintersportgebieden die worden aangeboden op deze website, zijn inclusief skipas voor het gebied waar je accommodatie zich bevindt.
Reserveer je zelf een losse accommodatie, via Booking.com bijvoorbeeld, dan is een skipas meestal weer niet inbegrepen.
Op verzoek kan de eigenaar van de accommodatie deze skipas meestal wel voor je klaarleggen bij de receptie, maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf bij de lokale VVV een skipas kopen.
Het is niet zozeer goedkoper als je een wintersportvakantie naar de Canada via één van onze aanbieders reserveert, maar het is wel makkelijker en het bespaart je tijd.
Houd er wel rekening mee dat prijzen voor een skipas in de Canada prijzig kunnen zijn, duurder in elk geval dan in Europa, maar weer niet zo duur als in het Amerikaanse Aspen waar een 7-daagse skipas $ 1050 kost.
In Canada moet je rekening houden met skipassen van rond de € 90 voor één dag of € 600 voor zeven dagen. Via onze partner Liftopia kan je skipassen voor Canada vooraf reserveren met kortingen oplopend tot wel 40%.
Daar staat tegenover dat eten en drinken tijdens een wintersportvakantie in de Canada niet duur hoeft te zijn. Met name in Whistler en Banff zijn er ruim voldoende goede restaurants aanwezig, maar over het algemeen krijg je qua eten en drinken in Canada, veel voor weinig.
Het is dan vaak wel een snelle hap en geen uitgebreide maaltijd, maar dat is niet heel erg aangezien je na een dag wintersport in Canada, toch lekker moe bent. De Canadese keuken lijkt dan ook vooral op de Amerikaanse keuken.
In de skigebieden van Jasper zit je meestal wat langer aan tafel omdat de sfeer wat gemoedelijker is en er meer restaurants zijn die worden gerund door families in plaats van grote landelijke ketens.
Vergeet de après-ski zoals wij die in Europa kennen! De après-ski in de Canadese skigebieden bestaat uit biertjes drinken aan de bar met Canadese Top 40-muziek óf nachtclubs die pas later op de avond open gaan.
Het goede nieuws is dat je zowel naar Vancouver als Edmonton het hele jaar door met een directe KLM-vlucht vanaf Schiphol kunt vliegen. De vliegtijd naar Edmonton is slechts 8,5 uur.
Calgary wordt alleen in het zomerseizoen direct aangevlogen door Air Transat, maar dan is het wintersportseizoen al voorbij natuurlijk.
Wil je toch op Calgary vliegen dan kan alsnog dagelijks vertrekken, maar dien je over te stappen in Toronto, Frankfurt of Londen bijvoorbeeld.
De meeste Nederlanders gaan trouwens niet alleen voor de wintersport naar Canada, maar combineren dit met een stedentrip aan bijvoorbeeld Vancouver, een bezoek aan geëmigreerde familie, of een roadtrip.
Hoewel er ruimschoots taxi’s beschikbaar zijn om je van de luchthaven naar de wintersportgebieden te brengen, raden wij je aan om een auto te huren. Het openbaar vervoer in Canada is anders geregeld dan bij ons in Nederland en autohuur en brandstof is niet heel duur in de Canada.
De beste periode voor een Canadees wintersportavontuur is grofweg tussen half november en half april, waarbij je streng rekening dient te houden met de Canadese feestdagen.
De vraag is of er überhaupt beschikbaarheid is tijdens deze feestdagen, maar als je dan al een beschikbare accommodatie kunt vinden, moet je maar afwachten of je hotel of chalet betaalbaar is.
Daarnaast kan het op de pistes tijdens de Canadese feestdagen extreem druk zijn. Canadezen hebben maar weinig vrije dagen, dus elke dag die ze vrij hebben gebruiken ze massaal voor een vakantie.
Vooral tijdens de volgende feestdagen kan het op de pistes erg druk zijn: Canadees Thanksgiving, de tweede maandag in oktober en dus op een andere dag dan in de Verenigde Staten waar de feestdag eind november is.
Op 11 november is het Remembrance Day, Kerst en Oud & Nieuw natuurlijk. Family Day (2e of 3e maandag in februari, en ook Pasen in combinatie met Goede Vrijdag worden gevierd.
Afbeelding | Naam | Prijs | Details | Koop | Beschrijving | Widths150px | Auto | Autocolumn Breakpointsall | All | Default | None |
---|