Een wintersportvakantie naar Zweden, of eigenlijk dat deel dat Lapland heet, is anders dan andere wintersportvakanties. Ten eerste omdat het meer een wintervakantie of winterreis is dan een wintersportvakantie in de klassieke zin van het woord.
Een wintervakantie naar Zweden staat namelijk gelijk aan avontuur en adembenemende natuur!
Daar waar je in Oostenrijk of Frankrijk de hele dag aan het skiën of snowboarden bent, is een wintersportvakantie in Zweden er vooral eentje van husky-safari’s, ijsvissen, sneeuwscooter-safari’s en misschien een beetje skiën.
Zweden kent grofweg vier wintersportgebieden; Orsa Grönklitt, Idre, Kiruna en Åre. Die laatste is dan ook gelijk het grootste skigebied van Zweden. Hier kan je naar hartelust langlaufen, skiën of snowboarden.
Orsa Grönklitt en Idre liggen in Midden-Zweden en deze wintersportgebieden zijn vooral geliefd onder gezinnen.
Åre ligt in de Zweedse provincie Dalarna, dat bekend staat als dé wintersportprovincie voor de Zweden. Hier gaan vooral tijdens de Zweedse schoolvakanties, de Zweden zelf heen op wintersportvakantie.
Åre is een skigebied dat vergelijkbaar is met de wintersportgebieden die wij kennen uit de Alpen. Kiruna ligt juist weer in Zweeds Lapland en dus in het Noorden.
In het nóg Noordelijker gelegen Riksgränsen, tegen de Noorse grens, kan je zelfs tot in juni skiën en genieten van de middernachtzon. Je kunt hier dus rond middernacht nog skiën zónder verlichting!
Afbeelding | Naam | Prijs | Details | Koop | Beschrijving | Widths150px | Auto | Autocolumn Breakpointsall | All | Default | None |
---|
Het wintersportgebied van Åre telt zo’n 100 kilometer piste en heeft vooral blauwe en rode pistes.
Een skipas is relatief duur, ongeveer € 45, maar de faciliteiten zijn uitstekend. Omdat het hier in de winter vaak donker is, zijn alle pistes goed verlicht.
Dat de wintersportfaciliteiten in Åre zo goed zijn, komt ongetwijfeld door het WK Alpineskiën dat hier georganiseerd is.
Een wintersportvakantie naar Zweden, of dus wintervakantie, speelt zich vooral af in het Noordelijke deel van Zweden, in het gebied dat ook wel Lapland wordt genoemd. Grofweg is dat het gebied tussen de Poolcirkel en de Noordkaap, of eigenlijk alles ten Noorden van Stockholm.
De pistes zijn hier vrij vlak en breed, niet heel hoog, maar wel sneeuwzeker. De hoogte van de pistes is meestal niet meer dan 1000 meter, maar omdat je hier zo Noordelijk zit en tegen de Poolcirkel is het erg sneeuwzeker.
Zweden leent zich dan ook vooral voor langlaufen, juist omdat het relatief vlak is, of eigenlijk heuvelachtig. Waar wij fietsend boodschappen doen, doen de Zweden dat langlaufend.
Je dient er wel rekening mee te houden dat tijdens het wintersportseizoen, de dagen kort zijn en de nachten lang. Daarom zijn alle pistes ook goed verlicht zodat je toch de hele dag kunt skiën of snowboarden.
In tegenstelling tot de standaard wintersportvakantie naar de Alpen, is een wintervakantie in Zweden anders dan anders.
Het begint er al mee dat je al moet vliegen, aangezien je met de auto drie dagen onderweg zou zijn. Met het vliegtuig ben vanaf Schiphol overigens al in drie uurtjes in de adembenemende Zweedse natuur.
Voor een wintervakantie naar Zweeds Lapland ben je dus aangewezen op een gespecialiseerde reisorganisatie die een pakket voor je samen stelt. In de praktijk komt dat neer op óf een lang weekend naar Lapland of een week naar Lapland.
Ga je voor een lang weekend dan vlieg je donderdag of vrijdag heen en maandag terug. Ga je een hele week dan is zaterdag en/of zondag de wisseldag.
De mijnstad Kiruna in Zweeds Lapland is het middelpunt voor een wintersportvakantie of winterreis in Zweden. In dit gebied heb je de grootste kans om het Noorderlicht te zien. In dit zelfde gebied bevindt zich ook het wereldberoemde IJshotel.
Dat slapen kan je natuurlijk doen in één van de handjevol hotels die er zijn in de Zweedse wintersportgebieden.
Hier geen grote en massale hotels die uit de grond gestampt zijn, maar juist de bekende bordeauxrode houten chalets. Kleinschalig, gemoedelijk en gezellig dus.
Maar als je dan toch in het koude Zweden bent, is het natuurlijk leuker en specialer is om te slapen in het allereerste IJshotel ter wereld.
In het dorpje Jukkasjärvi, in Zweeds Lapland, kan je letterlijk slapen in en op ijs! In de jaren ’80 werd hier voor het eerst een IJshotel gebouwd van ijsblokken die direct uit de Thornerivier komen die direct voor het IJshotel stroomt.
Er is zelfs een Noorderlicht kamer met een glazen plafond, zodat je ’s nachts, als je onverhoopt niet kunt slapen, kunt genieten van het Noorderlicht.
In het voorjaar smelt het IJshotel vanzelf weer weg en meestal is het eind april gedaan met de pret in dit deel van Zweden. Het IJshotel is vaak volgeboekt, maar ook als je hier niet slaapt kun je aan de IJsbar van het hotel ook gewoon een drankje drinken.
Er is niets lekkerder dan na een lange dag in de koude buitenlucht te chillen in een échte Zweedse sauna of om in diezelfde koude buitenlucht lekker te bubbelen in een jacuzzi. Een glaasje wijn erbij en je slaapt daarna als een os!
Zo goed als alle reizen naar de Zweedse wintersportgebieden die worden aangeboden op deze website, zijn inclusief skipas voor het gebied waar je accommodatie zich bevindt.
Reserveer je zelf een losse accommodatie, via Booking.com bijvoorbeeld, dan is een skipas meestal weer niet inbegrepen. Op verzoek kan de eigenaar van de accommodatie deze skipas meestal wel voor je klaarleggen bij de receptie, maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf bij de lokale VVV een skipas kopen.
Het is niet zozeer goedkoper als je een wintersportvakantie naar Zweden via één van onze aanbieders reserveert, maar het is wel makkelijker en het bespaart je tijd.
Je kan deze reizen ‘kaal’ reserveren, dat wil zeggen vlucht+transfer+hotel, maar je kan een wintervakantie naar Lapland ook reserveren inclusief excursies.
Als je de wintervakantie naar Lapland ‘kaal’ boekt, dan kan je natuurlijk ook ter plekke alsnog de excursies reserveren, maar dit is meestal wel duurder en de vraag is of er nog beschikbaarheid is.
Je kan zelf een losse vlucht aanschaffen en een los hotel reserveren via Booking.com, maar makkelijker en niet eens zo heel veel duurder is het om een wintervakantie naar Lapland te reserveren via een reisorganisator.
De excursies zitten dan vaak al bij de prijs inbegrepen, je moet dan denken aan ijsvissen in een uitgehakt gat op een bevroren meer, sneeuwscooter-tochten, husky-safari’s, een safari met rendieren, fietsen op een fatbike of een Noorderlicht safari.
Van après-ski, of ‘after-ski’ zoals ze het in Zweden noemen, is niet echt sprake. Ten eerste omdat alcohol relatief duur is. Daarnaast kost de soms extreme kou, zoveel energie dat je echt geen puf meer hebt voor een après-ski.
Tel daarbij dat je de hele dag heel actief in de weer bent geweest én dat het om 16:00 uur al pikdonker is, en je begrijpt dat de zin om nog even lekker te feesten er ook niet is.
In Zweeds Lapland eet je al vroeg, vaak al om 17:30 uur, waarbij veel rendiervlees op tafel komt. Vanzelfsprekend kunnen de Köttbullar, Zweedse gehaktballetjes, ook niet ontbreken. Verder bestaat de Zweedse keuken ook uit veel zalm en forel.
In plaats van naar de après-ski te gaan, ga je in Zweeds Lapland aan het einde van dag met een glas wijn voor de open haard zitten, de dag door te spreken of om juist plannen voor de volgende dag te maken.
Zoals gezegd; voor een wintersportvakantie naar Zweden moet je het vliegtuig nemen! Hoewel KLM en Norwegian op hoofdstad Stockholm vliegen, heb je daar niet veel aan want je dient over te stappen op een binnenlandse vlucht, wat weer alleen met SAS kan.
Met een overstap ben al met al zo’n 5 à 6 uur kwijt om in Zweeds Lapland te komen.
Je kan het hele jaar door, meerdere malen per dag vanuit Schiphol, en via Stockholm dus, naar het Midden en hoge Noorden van Zweden vliegen.
Naar Kiruna kan je in het winterseizoen ook direct met Transavia vliegen. Dit kan alleen op zaterdagen en alleen van begin februari tot begin maart. De transfer vanaf de luchthaven naar de mijnstad neemt nog geen kwartiertje in beslag.
De wintersportgebieden in Midden-Zweden, die van Orsa Grönklitt en Idre, zou je nog met de auto kunnen bereiken en eventueel kunnen combineren met een actieve vakantie in Zuid-Zweden.
Het winterseizoen in Zweeds Lapland loopt van half november tot begin mei, waarbij de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie voor Nederlanders de hoogseizoensweken zijn. Zweden gaan zelf pas in maart en april op wintersportvakantie in eigen land.
Zoals gezegd; de Zweedse wintersportgebieden liggen tegen Poolcirkel wat dus in houdt dat er, met name in december, dagen zijn dat de zon zich helemaal niet laat zien. Je kunt dus beter vanaf eind januari naar Zweeds Lapland gaan voor een wintersportvakantie.
Ga je voor het Noorderlicht, dan is de hele winterperiode een prima periode naar Zweden op wintersportvakantie te gaan. Maar je wilt natuurlijk vooral overdag wel wat zon zien.
Die zon zie je in februari het meest, maar deze maand in Zweeds Lapland is dan ook wel gelijk het koudst, met temperaturen die wel tot -25 graden Celsius kunnen dalen.
Maar omdat de lucht in het hoge Noorden veel droger is dan bij ons in Nederland, is het toch nog aangenaam. Thermo-ondergoed is dus zeker aan te raden in Zweeds Lapland tijdens de winter.
Afbeelding | Naam | Prijs | Details | Koop | Beschrijving | Widths150px | Auto | Autocolumn Breakpointsall | All | Default | None |
---|